Day 4 世界で一番美しい湖畔:【世界遺産】ハルシュタット

 4日目の朝、私たちはバートイシュルからザルツブルグへ向かい、あまりにも有名なモーツァルトチョコレートを老舗で購入。午後には、世界遺産の素晴らしさが広がるハルシュタットに足を踏み入れました。

 オーストリアのザルツカンマーグート地方に位置するハルシュタットは、息をのむような風景と歴史的な建築物で有名な絵のように美しい湖畔の村です。ここは「アナと雪の女王」のアレンデール王国のインスピレーション源としても知られており、中国にはこの村を模したレプリカの村が存在します。

 実際のハルシュタットを目にしたいという願望が、中国からの訪問者を引き寄せ、「オーバーツーリズム」状態へと導きました。住人が静寂を保つため、自撮り棒の使用制限は、景観スポットに木製のフェンスを生み出す結果となり、SNS上での炎上を経て、現在は撤去されたと聞きます。

 実際に、この旅では中国や韓国の旅行者に頻繁に出会い、日本人の姿はほとんど見かけませんでした。

 ザルツブルグは厚い雲に覆われていましたが、天気予報によれば午後からは晴れるとのこと。そして、ハルシュタットに到着すると、まるでマイルールのように雲が切れて、太陽が顔を出してくれました!(笑) 撮影隊としては、晴れが必要なときに晴れてくれるのは、まさに幸運な出来事で、こうしてブログやYouTubeでシェアすることがより楽しくなります!

 本当に美しすぎて、わー---!!!となりました。何とも言えない空気感です。

雲があるからこその風景。湖面が鏡のように。I'm speechless.

(合成ではありません! 笑)

 動画では、きらきらと光を反射している様子が捉えられていて、それはもう幻想的なほど魅力的です!

 この息を呑むような景色を堪能した後、私たちは旧市街の石畳の小道へと足を進めました。各自での昼食の時間ではありましたが、添乗員さんが教会や歴史的建造物を案内してくれるということに! 喜んでその申し出に乗りました。

 旧市街には、狭い通りや歴史的な建物が並び、散歩やショッピングに楽しい場所になっていました。ハルシュタット塩鉱山としても有名で、塩を売っているショップもありました。


■カトリックの教会堂へ

 ステンドグラスが素敵な教会でした。周りには墓地と納骨堂もあり、ボーネハウス(Beinhaus)と言われる場所も。小さな礼拝堂内に収められたペイントされた頭蓋骨が展示されているそうで、オーストリアの特定の地域で見られる習慣の一例だそうです。でも頭蓋骨は遠慮しておきました。(笑)

 さて、まだ時間があります。夕食はしっかりと食事をするので、ランチは軽くしておいた方がいいのでは? とのこと。ハルシュタットはオーバーツーリズム状態で混雑しており、ランチ難民になりそうになったので、結局、広場の並びにある、収容人数が多そうなホテルに併設されたカフェへ入ることに。添乗員さんと、私、母、70代の女性お友達同士と一緒になりました。

 相変わらず、コーヒーとケーキの種類がたくさんあり迷いましたが、定番の「メランジュ」と「パリジャン」と書いてあったケーキをオーダーしました。母たちもそれぞれ違う種類のケーキをオーダーしました。

 パリ風とありましたが、ガトーショコラでした!美味しくいただきました!

 母に新しい心の友ができたようです。クリント・イーストウッドをこよなく愛する点が共通していたのですね。友人たちの輪の中に溶け込んで座っている母の姿が、物語っています。(笑)

 母が選んだデザートはアプリコットのクリームシュー。安定の美味しさです。隣に座るオシャレなマダムは、70度の角度のあるアイスケーキがサーブされちゃいました。そのサイズには大爆笑が巻き起こりました。そして、私たちに分けてくださるという、本当に美味しかったです!

 オーストリアは、どこで食べてもがっかりさせないケーキの国のようで、一週間の旅行で1年分のケーキを食べたかのよう。(笑)

 さらに、ウェイターの方の親しみやすい振る舞いは、化粧室の場所を尋ねるようなありふれた質問でさえ、楽しいやりとりに変えてくれました。ドイツ語が母国語ですが、皆が流暢に英語を話すようですね。

 さようなら、美しすぎる湖畔をありがとう、ハルシュタット!

 アナと雪の女王。(笑)短い時間でしたが、世界一美しい湖畔の景色に感動しましたし、ホテルのカフェでの美味しいケーキと楽しいおしゃべりで、豊かな時間を過ごしました。


■バートイシュルへ戻る(29㌔)

 夕食は、ホテルから5分の創業1618年の老舗レストランにて。山小屋風の落ち着いたレストランには、鹿の剥製が壁にたくさんハンギングされていました。

 今回のツアーの特別メニューということで、メインは鹿肉(ジビエ)です。

 写真で見ても美味しそうですが、実際に目の前にするとその見た目は美味しさの予感を裏切りません。午後にケーキで甘いひとときを過ごしたばかりなのに、夜にはアプリコットのクレープが登場しました。そのクレープは、甘酸っぱいアプリコットがとろりと溢れる中、ふんわりとしたクレープ生地が優しく包み込み、粉糖がほんのりと甘いアクセントを加えていました。私はその豊かな味わいに途中でギブアップしてしまいましたが、母は最後の一口までしっかりと味わい尽くしていました。母の食に対する情熱は常に私を上回っています。(笑)

 私たちのツアーグループは13名でテーブルをつなげ、周りの会話のざわめきがはっきりと耳に入ってきました。 

  4日目にもなると、皆だんだんと打ち解けて、母は70代で洒落っ気たっぷりのクリント・イーストウッドファンのマダムと映画談義に花を咲かせていました。そこに一人でツアーに参加している映画通のシニア男性が加わり、「キャッツ」を200回も観たとか、1年間で試写会に200回足を運んだという驚きのエピソードで会話に花を添えていました。彼らのやり取りはすぐに、和やかな映画早押しクイズ合戦へと発展しました。

 母によると、昔からの友人ともこんなに映画の話をしたことはないそうで、本当に嬉しそうに語り合っていました。彼らが「あの映画、何だったっけ?」と頭を悩ませていると、いつも世界中のバッジがついたハットをかぶった白髪の紳士が、「パピヨンだ!」と突然言い出しました。そして、「聞いてたの?」と問いかけると、またもや大爆笑が起こりました。私自身はここ10年の映画しか観ていないので、話についていくのは難しかったですが、70歳を超えた皆さんが楽しそうに会話する様子を見聞きするのはとても楽しく、人生をこんなふうに楽しんできたんだなと感心するばかりでした。

 このツアーでしか過ごすことのない一時的な仲間たち。お互いの名前さえ交わさず、日常のさまざまなことを脇に置いて、共通の話題があればずっと盛り上がっていられる。そんな瞬間が、心に残る交流を生み出していました。

■Day3-4の動画

Day 5 :メルク修道院~クルーズ~デュルンシュタインへ 続く。


Day 4 The World's Most Beautiful Lakeside: [World Heritage] Hallstatt

On the fourth day of our journey, we left Bad Ischl for Salzburg and bought the all-too-famous Mozart chocolates from a long-established store. In the afternoon, we stepped into Hallstatt, where the splendor of a World Heritage site unfolds.

Located in the Salzkammergut region of Austria, Hallstatt is a picturesque lakeside village famous for its breathtaking scenery and historic buildings. It is also known as the inspiration for the kingdom of Arendelle in "Frozen," and there is even a replica village in China modeled after this village.

The desire to see the real Hallstatt has drawn visitors from China, leading to a state of "overtourism." To preserve tranquility, restrictions on the use of selfie sticks have resulted in the creation of wooden fences at scenic spots, which, after much controversy on social media, have now been removed, I hear.

Indeed, during this trip, we often encountered travelers from China and Korea, but we hardly saw any Japanese.

Salzburg was covered in thick clouds, but the weather forecast promised clear skies by the afternoon. And indeed, upon our arrival in Hallstatt, the clouds parted as if by magic, and the sun graced us with its presence! (laughs) For us, a filming crew, having clear weather when needed is truly a stroke of luck, making it even more enjoyable to share our experiences on the blog and YouTube!

It was so beautiful that I just went "Wow---!!!"

There's an indescribable atmosphere. The clouds contribute to the scenery.

The lake surface was like a mirror. I'm speechless. (And no, it's not a composite! laughs)

In the video, you can see the glittering reflection of light, and it's fantastically captivating!

After enjoying this breathtaking view, we moved on to the cobblestone alleys of the old town. It was time for lunch on our own, but the tour guide offered to show us around the church and historic buildings! I gladly took up the offer.

In the old town, narrow streets and historic buildings line up, making it a fun place for walking and shopping. It is also famous for the Hallstatt Salt Mine, and there were shops selling salt.


■ To the Catholic Church

It was a beautiful church with lovely stained glass. Around it, there was a cemetery and a charnel house, and a place called the Beinhaus (Bone House). It seems that painted skulls are displayed inside a small chapel, which is a custom seen in certain areas of Austria. But I decided to pass on the skulls. (laughs)

Now, we still have some time. Since we will have a substantial dinner, perhaps it would be wise to keep lunch light? That's what they said. Hallstatt is experiencing overtourism and is quite crowded, making it seem like we might end up as lunch refugees, so we eventually decided to enter a cafe attached to a hotel on the square that seemed to accommodate a large number of people. I joined the tour guide, myself, my mother, and a pair of ladies in their seventies.

As usual, I was overwhelmed by the variety of coffee and cakes, but I ordered a cake that was labeled "Melange" and "Parisian." My mother and her friends each ordered different types of cakes.

It was described as Parisian, but it turned out to be a gâteau au chocolat! It was deliciously enjoyed!

It seems my mother has found a new kindred spirit. They share a common love for Clint Eastwood. The sight of my mother, blending into the circle of friends and sitting among them, speaks volumes. (laughs)

The dessert my mother chose was an apricot cream puff. A reliably delicious choice. The stylish lady sitting next to us was served an ice cream cake at a 70-degree angle, which caused an uproar of laughter. It was truly delicious, especially since she was kind enough to share it with us!

Austria seems to be a country where you can never be disappointed with cakes, and during our week-long trip, it felt as if we had eaten a year's worth of cakes. (laughs)

Furthermore, the waiter's friendly demeanor turned even mundane inquiries, like asking for the restroom, into enjoyable exchanges. German may be their mother tongue, but it seems everyone speaks English fluently.

Goodbye, and thank you for the breathtaking lakeside, Hallstatt!

"Frozen." (laughs) Although it was a brief visit, I was deeply moved by the world's most beautiful lakeside scenery, and the delicious cakes and delightful conversation at the hotel café made for a rich experience.


■ Returning to Bad Ischl (29km)

Dinner was at a traditional restaurant founded in 1618, just a five-minute walk from the hotel. The cozy, chalet-style restaurant had many deer taxidermies hanging on the walls.

For this tour, the special menu featured venison (game) as the main dish.


The dish looks appetizing in photos, but in reality, its appearance does not disappoint and hints at the deliciousness to come. Despite having indulged in sweet cakes in the afternoon, an apricot crepe made its entrance at night. The crepe, with its tangy apricot filling oozing gently, was softly enveloped by the fluffy crepe batter, and the dusting of powdered sugar added a subtly sweet accent. I had to give up halfway through the rich flavors, but my mother savored every last bite, her passion for food always surpassing mine. (laughs)

Our tour group of thirteen people connected tables, and the buzz of conversation around us was clearly audible.

By the fourth day, everyone had warmed up to each other, and my mother was deep in movie talk with a stylish lady in her seventies, a fervent Clint Eastwood fan. A senior gentleman, a movie buff who joined the tour alone, contributed to the conversation with surprising stories like having seen 'Cats' 200 times or attending 200 screenings in a year. Their exchange quickly evolved into a friendly movie trivia contest.

According to my mother, she never talked about movies this much even with her old friends, and they were truly enjoying their conversation. When they were puzzling over "what was that movie called again?" a gentleman with white hair, always wearing a hat adorned with badges from around the world, blurted out, "Papillon!" When asked if he had been listening, another round of hearty laughter ensued. Although I found it hard to keep up with the conversation, as I have only watched movies from the past decade, it was delightful to witness the joy of the over-seventies as they chatted away, and I couldn’t help but admire how they have enjoyed life.

These temporary companions, whom we would only spend time with on this tour, could keep the excitement going for hours as long as there was a common topic, even without exchanging names or setting aside the various concerns of daily life. Such moments created memorable connections that would stay in our hearts.


Day 5: Melk Abbey to Dürnstein via Cruise - To be continued.