【奥多摩登山】高水三山(高水山・岩茸石山・惣岳山)縦走へ!

 私の登山シーズンがついに到来しました!まだ夏や冬の登山に挑戦するほどの技術は持ち合わせていませんが、2月初旬には10度以上の暖かい日を選んで高尾山に登りました。その後、2月と3月にかけて咳が原因で胸部の筋肉を痛め、約1カ月半でようやく完治。ヨガのポーズも3週間ほど取ることができない状態でしたが、3月下旬には元の身体を取り戻し、久しぶりに長時間の登山に挑戦することになりました。

 当初、天気予報は雨だったこの金曜日も、前日には曇りに変わり、登山当日は曇り後晴れとなり、気温も15度から20度近くと快適な登山日和になりました。週末は多くの登山客で賑わう中央線も、平日は比較的空いていました。

 朝7:30に家を出発し、9:38に軍畑駅に到着。駅から登山口へ向かう途中、ツツジやコヒガンのサクラが続くピンク色の美しい道を歩きました。この季節ならではの特別な景色に、登山を趣味とすることの幸せを改めて感じることができました。

 軍畑駅から歩いて40分、快適な春の気候の中、高水山の登山口に到着しました。夏だったらこのアスファルト道を歩くだけで汗だくになっていたでしょう。

 バディーがストックを持って来ていなかったため、入口付近で早速、自然の「本日の杖」を探しました。

 重さも強度も長さもぴったり。ストックがあると、身体の軸を保ちながら進めますし、捕まるものがあることで、足を踏みだすときの推進力にもなります。まだ、両手ストックは試したことがありませんが、片方だけでも効果抜群で、筋力も体力を温存できているように感じます。

 山の中はまだ春が始まったばかりで、大きな岩が点在し、新芽が顔を出している光景が印象的でした。

 前回急登を登ったのもあり、楽に感じます。蜂もいない季節ですし、体力温存されたまま快適な登山が続き、第一チェックポイント「高水山」へ。

11:23 常福院不動堂(高水山山頂すぐ近く)。ここは、桜ではなく、ピンク色のつつじが咲き乱れ、週末は獅子舞が舞うお祭りがあるようです。ちょうど境内にベンチもありましたので、ここでランチとしました。前日に作っておいた炊き込みご飯と、ライフのから揚げ。(笑)ミニトマトも小さなBOXに詰めてきました。下山したら、美味しいお蕎麦を食べるつもりの量です。

759m 高水山山頂上到着。ここは東京都です。先日作ったセザンヌのビクトワール山のTシャツもデビューしました。ポリエステル素材で、最後までさらっと着られました。

 その後、岩茸石山へ。ついに晴れ間が広がり、木漏れ日も見える山は気持ちが良いです。

 前方に急登が見えても、1歩ずつ進むとそうでもない感じがするのは不思議です。

12:33 岩茸石山山頂 (739m)到着!ここは広い山頂でしたので、バーナー持参で、温かい食事をしている人も何人かいました。春の間に山コーヒーをしたいですね。

 このあたりの標識に、埼玉にある「棒ノ折山」方向を指しているサインがありました。棒ノ折山とは、2回目の登山をした、深い谷になっているゴルジュ地帯のある人気の山です。下の道でなく、山でつながっていることに、改めて日本は山がちな地形なのだと気づかされます。レベルは、中級以上のようです。最後にあの木の根っこの下りが続くことを想像すると、棒ノ折山まで挑戦するには、かなりの体力と技術が必要そうです。

 岩茸石山から、惣岳山までの道は、小さな上下が続きます。やがて、予想だにしない異次元の景色が広がっていました!かつては延々と杉林の連続だったようですが、数年前から左手が大規模に伐採され、大きく開けた眺めの良い尾根になったそうです。

 そして、伐採地の最後あたりから惣岳山の登りへ。なんと、岩の中を攀じ登ることに!

 この日一番のアドベンチャー。実際に登っている様子は、動画をご覧ください。木の根、岩角につかまり、魔法の杖も活用しながら、登っていきました。つかまるものが、しっかりしていたので、安全に登ることができました。それにしても写真だと、全然切迫感がないものですね。

 この岩場の陰にカワイイお花が咲いているのをバディーが見つけていました。「ショーティア・ガラシフォリア
Shortia galacifolia 」というそうです。ショーティア・ガラシフォリアはアメリカ南東部の森林に自生する非常に希少性の高い種で、最初に発見された1788年からほぼ100年近くもの間、再び発見されることがありませんでした。光沢のある丸葉は冬に濃い色に変化します。希少性の高い種をこんなところで発見するとは!

13:34 惣岳山山頂。全く展望が無く、静けさ漂う山頂でした。これであとは下るだけ。惣岳山からの降りは杉の森の中をひたすら下っていきます。たまに登りもあったりして、アップダウンを繰り返しながら、80分くらいかけてGOALしました。比較するならば、高尾山 六合路の下りの2倍の時間がかかっています。

 満開の桜が出迎えてくれました! 15:00でしたが、お蕎麦を食べられるくらいお腹が空いていました。藁ぶき屋根の本格的なお蕎麦屋さんです。

 ウエイティングの席が設置されていましたので、きっとハイシーズンは混雑するのでしょう。15:00に入ったのにもかかわらず、結構席が埋まっていました。畳の部屋で、趣のある椅子とテーブルがあり、ハイグレードなお店です。化粧室までもホテルライクな清潔感でした。

 天麩羅そばをいただきました。見た目通り美味しく、天ぷらの上がり具合がホテルの日本食レストランでいただくようなサクサク感。最高のご馳走です。登山のシメにとても贅沢な時間を過ごさせていただきました。


◎今回の山行

高水三山:高水山 759m~岩茸石山793m~惣岳山 756m
距離:9.5km
山行:4時間30分 休憩:40分
合計5時間10分


 御岳駅16:26の電車で東京方面へ。いつもならば、帰りの電車で動画の編集もしてしまうのですが、今回は眠気が襲ってきました。振り返ってみると、9キロの登山。かなり歩いていました。

 帰宅し、洗濯などを済ませて、ジムのお風呂へ。全く筋肉痛がありません。不気味なほど。いつもの調子で、ブログ書きやコメント返しをしてから、夜1時過ぎに就寝。

 翌日筋肉痛になるパターンかと思いきや、朝9時から普通にオンラインヨガをしていました。登山の間があいていたのに無痛です。

 もしかしたら、登り方や、下り方がわかってきたのもあるかもしれません。また15度前後の気温で体力も温存できたのもあるでしょう。ヨガなどの習慣も続けているので、その効果もあるかもしれないし。とにかく登りが楽になったと感じています。あれだけ歩いて、なんてことないというのも、これからの自信にもなりそうです。

 結局、登山の時間よりも、BlogとVlogの編集の時間の方がかかってしまったというオチです。(笑)今年は、塔ノ沢山へ行くことができるでしょうか?


[Okutama Hiking] Trekking the Takamizu Three Mountains (Mt. Takamizu, Mt. Iwatakeishi, and Mt. Sogaku)!


My hiking season has finally arrived! Although I'm not yet skilled enough to tackle summer or winter climbing, I climbed Mt. Takao on a warm day above 10 degrees Celsius in early February. Afterwards, I injured my chest muscles due to a persistent cough through February and March, but I fully recovered in about a month and a half. Unable to practice yoga poses for about three weeks, by late March, I regained my former physical state and decided to attempt a long hike for the first time in a while.

Originally forecasted to rain, the weather on this particular Friday surprisingly cleared up the day before, and it turned out to be partly cloudy followed by sunny on the hiking day, with comfortable temperatures ranging from 15 to nearly 20 degrees Celsius. While the central line is usually bustling with hikers on weekends, it was relatively quiet on a weekday.

I left home at 7:30 AM and arrived at Gunbata Station at 9:38 AM. On the way from the station to the trailhead, I walked through a beautiful pink path lined with azaleas and small sakura trees. This unique scenery of the season made me appreciate the joy of hiking as a hobby.

It took about 40 minutes from Gunbata Station to reach the trailhead of Mt. Takamizu in the comfortable spring climate. If it had been summer, just walking this asphalt path would have made me sweat profusely.

My buddy didn't bring a hiking stick, so we quickly found a natural "staff of the day" near the entrance.

The stick was perfect in weight, strength, and length. Having a stick helps maintain your body's axis while moving forward and also provides propulsion when stepping forward. Although I haven't tried using two sticks yet, even one makes a significant difference, helping conserve both muscle and energy.

The forest was just beginning to spring to life, with large rocks scattered around and new buds peeking through—an impressive sight.

Having climbed a steep incline previously, it felt easier this time. It's also a season without bees, allowing for a comfortable hike that continued to our first checkpoint, Mt. Takamizu.

11:23 Jo-fukuin Fudo Hall (near the summit of Mt. Takamizu). Here, not cherry blossoms, but pink azaleas were blooming wildly, and there seems to be a festival with lion dances on weekends. We decided to have our lunch here, enjoying the onigiri and fried chicken I had prepared the day before, along with some cherry tomatoes packed in a small box. After descending, we planned to eat enough delicious soba to satisfy our hunger.

At 759 meters, we reached the summit of Mt. Takamizu. Here in Tokyo, I debuted my new Cezanne’s Mont Sainte-Victoire T-shirt, made of polyester, which stayed comfortable throughout the hike.
Next, we headed to Mt. Iwatakeishi. Finally, as the sky cleared, the sun-dappled mountain felt wonderful.

Even when a steep climb appeared ahead, it surprisingly felt manageable step by step.
12:33 Summit of Mt. Iwatakeishi (739m). It was a spacious summit, and there were a few people enjoying a warm meal brought from home, complete with burners. I'd like to have mountain coffee during spring.
Along the trail signs pointing towards Bo-no-Ori Mountain in Saitama were spotted. Bo-no-Ori Mountain, popular for its deep valley gorge area, was where I hiked for the second time. Realizing once again that Japan is a mountainous terrain, it seems to be for intermediate and above levels. Just imagining descending under those tree roots, it looks like quite the challenge to attempt Bo-no-Ori Mountain.

From Mt. Iwatakeishi to Mt. Sogaku, the trail continued with minor ups and downs. Soon, an unexpectedly otherworldly scenery unfolded! What used to be a continuous stretch of cedar woods seems to have been extensively logged on the left-hand side in recent years, opening up to a beautifully scenic ridge.

And towards the end of the logged area, the climb to Mt. Sogaku began. It turned into an actual rock climbing adventure!
This was the biggest adventure of the day. For actual climbing scenes, please watch the video. With secure holds on tree roots and rock edges, and even using the magic staff, I was able to climb safely. Despite this, photos somehow don't convey the urgency.

We spotted a cute flower in the shadow of the rocks, identified by my buddy as "Shortia galacifolia," a highly rare species native to the forests of southeastern America, not rediscovered until nearly 100 years after its initial discovery in 1788. The glossy round leaves turn a darker color in winter. Finding such a rare species here was unexpected!

13:34 Summit of Mt. Sogaku. The summit was completely serene without any views. From here, it was all downhill. The descent from Mt. Sogaku took us through a cedar forest, with occasional ups and downs, and took about 80 minutes—twice as long as the descent on the route 6 of Mt. Takao.

We were greeted by fully bloomed cherry blossoms! It was 3:00 PM, but I was hungry enough to eat soba. We dined at a traditional soba restaurant with a thatched roof.

Despite the early hour, the restaurant had seats set aside for waiting, suggesting it would be crowded during peak season. Even though we entered at 3:00 PM, many seats were already filled. The room had tatami mats and tastefully designed chairs and tables, giving it a high-end feel. The restroom was as clean as those in hotels.
I enjoyed the tempura soba. The tempura was crispy, similar to what you might find in a high-end Japanese restaurant at a hotel—a fantastic meal to cap off the hike.

Today’s Hike

Takamizu Three Mountains: Mt. Takamizu 759m, Mt. Iwatakeishi 793m, Mt. Sogaku 756m
Distance: 9.5 km
Hiking Time: 4 hours 30 minutes, Breaks: 40 minutes
Total Time: 5 hours 10 minutes

I caught the 16:26 train from Mitake Station back to Tokyo. Normally, I would edit videos on the train ride home, but this time, sleepiness overtook me. Reflecting on it, a 9 km hike is quite a walk. 

Once home, I did some laundry and headed to the gym for a bath. Surprisingly, I had no muscle soreness at all—eerily so. I continued with my usual routine of blogging and responding to comments before going to bed past 1 AM.

I expected to wake up with muscle pain the next morning, but instead, I was up at 9 AM doing online yoga as usual. Despite the break in hiking, I felt no pain, which could be due to my improved technique in both ascending and descending, or perhaps the mid-15-degree Celsius weather helped preserve my energy. Continuing with yoga might also be having its effects. At any rate, I feel like climbing has become easier, which boosts my confidence for future hikes. 

After all that walking, to feel fine might just set the stage for more confidence moving forward.

In the end, I spent more time editing my blog and vlog than I did hiking—an ironic twist. Will I be able to hike Tono-zawa Mountain this year?